Onderzoeksvraag

In de vorige les zagen we dat organismen chemische energie opnemen uit de voeding en omzetten naar kinetische en thermische energie. Deze les gaan we de stofomzettingen in een organisme bestuderen.

Als je de afgelopen lessen goed hebt opgelet, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat we elk lesdeel met een onderzoeksvraag zijn gestart. Bij dit lesdeel heb ik de onderzoeksvraag open gelaten.
Bedenk nu een onderzoeksvraag voor dit lesdeel, als je weet dat we deze les de stofomzettingen in een organisme gaan bestuderen. 

Enkele lessen terug hebben jullie geleerd over stoffen en stofomzettingen. 

Als we eten, nemen we verschillende stoffen op. We noemen die stoffen dan ook voedingsstoffen
Misschien ken je wel enkele van die voedingsstoffen. Welke voedingsstoffen nemen wij via ons eten op?
Vul je antwoord in bij de hypothese.


Waarneming

Jullie zien hieronder dezelfde voedingsetiketten als in les 2. We zagen al dat we de energetische waarde van een product op het etiket kunnen aflezen, maar als je goed kijkt, dan zie je dat er nog andere dingen op staan. Zo zie je bijvoorbeeld vetten en eiwitten staan, dit zijn voorbeelden van voedingsstoffen. 

Opdracht

Zoek thuis een voedingsetiket en kies hieronder twee andere etiketten. (neem niet dezelfde als bij les 2) 
Schrijf van elke etiket de naam van het voedingsmiddel en twee voedingsstoffen op per voedingsmiddel.

Net zoals bij de energetische waarde kan je de hoeveelheid van elke voedingsstof aflezen op het voedingsetiket. Dit staat vermeld in de eenheid g ( = gram). 
Schrijf in de tabel naast elke voedingsstof hoeveel gram ervan in de voedingsmiddel aanwezig is.


Vaststelling 

Kijk naar het voedingsetiket van de krokante muesli en vul de volgende zin aan. 
Tijdens het eten van een krokante muesli, neem je de volgende voedingsstoffen op:  ............................................................................................................................................................................................ 

Buiten de voedingsstoffen die we via ons eten opnemen, is er nog een heel belangrijke stof die mensen en dieren opnemen via de ademhaling. 


Besluit

Dieren en mensen nemen stoffen zoals eiwitten, vetten, voedingsvezels, koolhydraten, water, mineralen en vitaminen op uit hun voeding. Deze stoffen noemen we voedingsstoffen. Koolhydraten kunnen we nog verder indelen in snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten noemen we ook wel suikers. Op het voedingsetiket kan je aflezen welke voedingsstof er aanwezig is en in welke mate de voedingsstof aanwezig is. Via de ademhaling nemen dieren en mensen zuurstofgas op. 


Doelen

  • Ik som 2 voedingsstoffen op die organismen opnemen via hun voeding m.b.v. een voedingsetiket. 
  • Ik leid de hoeveelheid aan voedingsstoffen in voedingsmiddelen af m.b.v. een voedingsetiket.
  • Ik benoem welke levensnoodzakelijke gas mensen en dieren opnemen tijdens de ademhaling. 
© 2020  Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin